25 nov Den 6 vekiga fotogenlampan som försvann
När man år 1900 skulle bygga om Kullens fyr använde man sig av den absolut senaste tekniken. Till den magnifika 1:a ordningens lins valde man den mest avancerade fotogenlampa som firman Barbier&Benard på Rue de Curial 82 i Paris kunde tillverka. En 6-vekig lampa med hela 130 mm bredd för de 6 vekarna och 430 mm hög. Detta kom att bli den enda i sitt slag i Sverige.
Fyrmästare Johan Magnus Lundin började tjänstgöra redan vid den gamla fyren 1889 och kom nu att bli unik som fyrmästare att få verka i en andra nybyggd fyr på Kullen. Att tända en flervekig fotogenlampa krävde ett visst handlag och Lotsstyrelsen utgav 1891 en 28 sidig instruktionsskrift i arbetet. Johan Magnus blev den som tände den nya högeffektiva lampan den 9 sep år 1900.I 1900-talets snabba utveckling blev den 6-vekiga lampan redan omodern 1907 då en Luxlampa ersatte den, men troligen fanns den kvar på fyrplatsen fram till 1937 då Kullen elektrifierades.
Var lampan tog vägen då är höljt i dunkel men den dök upp hos Sjöfartsmuseet 1958 och kunde där beskådas fram till oktober 1962. Därefter magasinerades den. Under denna tid såldes och skrotades många oersättliga lampor för metallvärdet men långt nere i en källare klarade sig lampan undan detta öde men glömdes med tiden bort.
Parallellt med detta sökte vi efter försvunna föremål som vi ville visa upp för våra besökare. Vi pratade med chefer inom Sjöfartsverket som gav mycket stor hjälp, men omorganisationer och flyttlass gjorde att knappt någon visste var man skulle leta. Vi pratade även med Svenska Fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg i okt 2015 som med lite efterforskning kom ihåg att han 2007 hade fått komma in i Sjöhistoriskas magasin när han letade efter en lins och då råkat se en 6-vekig lampa nerpackad i en sliten papplåda. Detta blev en signal om hopp! Tänk om vi kunde hitta denna unika lampa och låta cirkeln slutas och få visa upp den på Kullen igen. Tanken hisnade när vi insåg att lampan varit med i många av våra historier Tex när Georg Svensson seglade hem linsen 1900 och I juldagstormen som drog in 1902 spelade den en viktig roll när Johan Magnus höll den lysande i en av de värsta orkaner som drabbat landet. Telefonerna och mailen gick varma och inom kort fick vi med oss flera intendenter som gillade tanken om, att leta fram lampan från sin nästan 45-åriga törnrosasömn! I Stockholm kunde man följa dess färd till Karlskrona och till sist till ett magasin i Malmö.
Vi fick kopior på mailen och efter någon vecka var det precis som i TV programmet Spårlöst när man från Malmö Sjöhistoriska menade att den skulle finnas i ett av deras förråd, men … de ville gärna kontrollera om den fortfarande fanns i lådan och inte bara i arkivet.
Skulle vi nu stupa strax innan målsnöret? Så nära??
En orolig vecka till följde innan bilderna kom i mailet. En gammal smutsig lampa kan vara skräp för en del, men för oss var det som att åter hitta en gammal saknad släkting som varit borta i så många år och det var lite som att leta efter en nål i en höstack men ibland är turen med den som söker. Detta var en sådan gång!
Detta är en viktig originaldetalj för Kullensfyr och den enda i sitt slag som någonsin funnits i Sverige så glädjen är stor, när vi nu kan meddela ,att vi efter årsskiftet kommer vi att få låna upp den till Kullen för att visa upp för besökarna. För att dokumentera händelsen kommer Johan Magnus Lundins barnbarns barn Anders Lundin att filma. Vi vågar inte låta något fraktbolag skicka den, utan kommer med varsam hand, personligen att föra den till Kullens fyrplats, där den första gången tändes i sep 1900 och hör hemma.
Cirkeln sluts strax och ännu en viktig pusselbit i Kullens snart 500 åriga histora kan läggas på sin rätta plats.
No Comments