• KULLENS FYR

Fyrhistoria, magisk utsikt, ett litet kafé och så en hel del väder

Välkommen >

OM KULLENS FYR

Kullens fyr, Sveriges högst belägna fyr och anlagd 1561, har en hänförande utsikt och en dramatisk historia. Mer än 200 skepp har lidit skeppsbrott utanför hornet sedan 1750-talet och flera vrak finns fortfarande kvar på havsbotten. Vi har historier om lokalbefolkningens öden och äventyr, med vrakplundring, bärgarlag, tragedier och hjältedåd. Kullens fyr är också en av Sveriges bästa platser att få syn på tumlare.

Kullens fyr från havet

OM KULLABERG

Kullaberg går som en knuten hand mitt ut i ett av väldens mest båttrafikerade sund och vid det yttersta hornet möts Nordsjön och Östersjön. Den vackra naturen och de höga branta klipporna som slutar rätt i havet har fascinerat människor i mer än 3000 år. Legender, myter har gått i arv från generationer bland kustborna. Kullamannen från år 1220 är den man som sägs styra över berget, bestämma vilka som skall falla från klipporna samt vilka skepp som skall gå i kvav. Kullaberg är en unik tummelplats för natur och äventyrsintresserade och är värd en lång omväg. Här finns något för alla.

Fyrvisningar

ÖPPETTIDER 2023

Kullens fyr är stängd för säsongen. Nu väntar en stor renovering av tornet och en ny utställning för 2024.

Om allt går vägen kan vi öppna i maj

Välkomna


Visning/utställning

Upplev Kullens fyrs dramatiska historia under 1000 år. Följ teknikutveckling, historiska händelser, fantastiska vyer och ta del av många okända historier som utspelat sig på denna märkliga plats.

Aktiviteten inleds med en historisk guidning i den omgivande terrängen, därefter får ni titta in i skandinaviens ljusstarkaste fyr, se maskinrummet, följa med i lamphuset m.m.

Tid: ca 45 min

pris 100:-/vuxen

För de som inte vill boka har vi Drop in och självguidning som visar dig den vackra byggnaden, tekniken, dramatiska händelser kring berget och det kärva livet förr längs kusten. Spana efter tumlare med utlåningskikare. Roligt och spännande för både stora och små. Kikare ingår utan kostnad


Entré

Vuxna 40 kr självguidning, kikare ingår utan kostnad.

Ungdomar 10-15 år – 10 kr

Barn under 10 år – fritt inträde

 

Boka tid för guidad visning

Inga guidningar i juli, men vi svarar gärna på frågor och extrainfo i mån av tid. Vår självguidning är informativ och brukar vara väldigt omtyckt. Lån av kikare ingår/Välkomna

Ring 070-582 23 72

En mäktig plats med hisnande historia

- Per Sjögren -

KONTAKT

Vill du veta mer om Kullens Fyr eller vill du bara säga hej. Skriv ett mail till info@kullensfyr.se eller ring oss på 0705-82 23 72. Vi lovar att höra av oss så snart vi kan!