2018 års säsong närmar sig slutet

Kullens fyr guidning i lampans skenMan märker det tydligast när våra sommararbetare far iväg som flyttfåglar mot hockeyäventyr, skolor, praktik och nya arbeten. Det känns alltid lite vemodigt. Dels för att man inser att säsongen som i påskas verkade oändlig nu obönhörligen går mot sitt slut. Lite som livets gång. Man möts och skiljs.

Att arbeta på Kullens fyr är ibland som att hamna i en centrifug av möten, berättelser, tidiga mornar och sena kvällar. Men det ger minnen för livet som häromdagen när en oförglömlig soluppgång steg upp kl 05.23 över Hallandsåsen med strålarna mot fyrtornet.


2018 års sommar går till historien på många sätt. Den 8:e maj tittade solen fram och följde oss sen hela sommaren.

Det innebar att vi hade närmare 600 besökare till kafé och fyr dagligen från jordens alla hörn. För så är det, alla stigar tycks leda till Kullens fyr och här pratas säkert fler språk än som en gång gjordes vid vid Babels torn.

Vi lärde oss allt om laxrökning och Mölle fiskrökeris varmrökta lax blev verkligen älskad. Ibland serverade vi över 100 laxtallrikar om dagen och sällan har vi fått så mycket beröm för en maträtt som nu är känd över nästan hela världen 🙂

Man inser att vi är bortskämda med så mycket på vad vi tycker är världens vackraste plats och med så mycket godsaker alldeles in på knuten.

Vi berättade historier så att besökare både kiknade av skratt, som vid Margrethes grundstötning. Eller att en och annan tår trillade på kinden som vid isflakshistorien. Men mest av allt minns vi kanske när Britt-Marie Sjögren tände fotogenlampan en sen kväll och berättade historier så att nackhåren reste sig. Till nästa sommar skall denna typ av guidningar genomföras ett antal sena kvällar, det ger en helt annan dimension.

Det är när vi når människors hjärtan vi känner att vi lyckats med en historia.

Lite om vad som hände 2018:

”Livräddaren från Mölle” historien kom upp efter 3 års kamp

Vi hittade en del av efterbrännkammaren till Havilland Goblin jetmotorn som var med i Vampire haveriet. Historien fortsätter ännu efter 60 år.

Vi löste gåtan med var teglet till 1843 års fyr kom – Höganäs förstås som vi anat. Nu vet vi.

Efter den 12:e augusti börjar slutrenoveringen av tornet, vi trappar då långsamt ner och håller öppet de helger vi kan.

Vi tackar alla de cirka 60.000 besökare för året, för det är genom möten, nyfikenhet och delade kunskaper vi alla lär oss.

En säsong är nästan slut, nu tittar vi framåt mot 2019 och under mörka pugeda höstkvällar kommer vi att ta fram fotogenlampan, kanske med ylande höststormar som bakgrundsmusik skaldar vi på nya berättelser. Det är så vi fyrvisare laddar batterierna som nu går på reservkraften

Välkomna alla fyrvänner!
Per Sjögren & Britt-Marie Sjögren

No Comments

Post A Comment